...

joi, 10 februarie 2011

DOSBox

Acum cateva zile un prieten m-a intrebat cum se poate juca jocurile acelea antice, vechi si de demult. Pe moment nu am stiut ce sa-i raspund, dar vin acum cu raspunsul si pentru el si pentru cititorii acestui blog.

Lansat în 2002, DOSBox a fost gândit şi programat în C/C++ de către Peter Veenstra. În jurul proiectului s-a format o veritabilă echipă, ce a dezvoltat permanent emulatorul, transformându-l dintr-un experiment, în cea mai reuşită soluţie de portare a aplicaţiilor pentru Dos. Astăzi, în 2010, orice utilizator de Windows, Mac OS X, Gentoo Linux, Solaris 10 sau FreeBSD, poate instala gratuit DOSBox, măcar din curiozitate, dacă nu şi pentru cele câteva sute de jocuri (disponibile de asemenea gratuit), dintre care multe se ridică peste titlurile produse recent.

Ce este DOSBox?
Cum răspunsul este măcar jumătate din întrebare, încep prin a spune că DOSBox este emulator, mai precis un emulator pentru procesor şi care, spre deosebire de alte soluţii de virtualizare (DOSEMU sau VDM), foloseşte o metodă de interpretare independentă de procesorul „gazdă”. Totuşi, acolo unde procesorul fizic suportă setul de instrucţiuni i386, DOSBox este capabil să folosească traducerea dinamică a instrucţiunilor, o opţiune mai puţin precisă şi mai predispusă la erori, dar mai rapidă în emularea procesorului virtual. 
Pe scurt, şi ca să nu vă plictisesc cu detaliile tehnice, este suficient de reţinut că DOSBox poate convinge orice aplicaţie că în locul procesorului dual-core sau quad-core, se află un antic 386, tocmai venit din Silicon Valley.
Puteti descarca DOSBox de aici! (Alegeti sistemul de operare pe care-l folositi)
Iar pentru detalii de instalare si configurare va recomand sa cititi aici! 

Parteneri

ParadoXs24.blogspot.commuc rozsigur.info-internet mai sigur pentru copiiLink/Banner ExchangeLink/Banner Exchange
Not Romanian? Translate!