...

marți, 22 martie 2011

Malware-ul care ataca telefoanele mobile s-a dublat ca numar

Numarul programelor periculoase care ataca platformele mobile de operare s-a dublat in perioada august 2009 – decembrie 2010. Anul trecut au fost detectate peste 65% de noi tipuri de malware pentru telefoane mobile, comparativ cu 2009, iar aproximativ 1000 de versiuni ale acestora – din 153 de familii malware – au fost incluse in bazele de date cu semnaturi ale Kaspersky Lab pana la finalul lui 2010.

Denis Maslennikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab si autor al analizei „Mobile Malware Evolution: An Overview, Part 4” spune ca lista platformelor mobile de operare atacate de malware s-a extins considerabil in 2010.

Popularitatea in crestere a sistemului de operare Android a atras atentia infractorilor cibernetici, astfel ca, in luna august 2010, si-a facut aparitia primul program periculos creat special pentru aceasta platforma. In prezent, numarul acestor programe a ajuns la 15, dintr-un total de 7 familii malware. In perioada august 2009 – decembrie 2010 au fost identificate si primele amenintari pentru Apple iOS, insa au fost afectate doar telefoanele iPhone cu jailbreak, care permiteau instalarea de aplicatii nesemnate de Apple.

Majoritatea amenintarilor mobile tintesc platforma Java 2 Micro Edition (J2ME), utilizata de un numar foarte mare de telefoane mobile. Asadar, nu doar smartphone-urile prezinta risc de infectie, ci si cele clasice. Pe locul doi se afla platforma Symbian, iar pe trei Python.

„Troienii-SMS raman in continuare cea mai usoara si eficienta metoda prin care infractorii cibernetici castiga bani”, spune Denis Maslennikov. „Motivul este simplu: orice telefon mobil, fie smartphone sau dispozitiv clasic, se afla in conexiune directa cu banii transferati prin contul de abonat. Exact aceasta legatura directa este exploatata de infractori”, explica Maslennikov. Incepand cu anul 2010, aceasta metoda de fraudare a incetat sa fie singurul mijloc ilegal pentru a intra in posesia banilor abonatilor diferitelor retele de telefonie mobila. Infractorii cibernetici au inceput sa creeze virusi capabili sa redirectioneze utilizatorii serviciilor de mobile banking catre site-uri de phishing sau sa fure parolele trimise de banca pe telefonul mobil. Amenintarile informatice mobile au devenit din ce in ce mai complexe, iar atacurile lansate de acestea au atins un nivel mult mai ridicat.

Kaspersky Lab estimeaza ca numarul vulnerabilitatilor software din platformele mobile de operare va creste in urmatoarea perioada, alaturi de amenintarile informatice care tintesc sistemul Android. De asemenea, numerele scurte, cu suprataxa, vor fi in continuare folosite de infractorii cibernetici pentru a fura bani de la utilizatori prin intermediul troienilor-SMS.

Intreaga analiza realizata de Denis Maslennikov este disponibila aici:
http://www.securelist.com/en/analysis/204792168/Mobile_Malware_Evolution_An_Overview_Part_4
Kaspersky Lab este de acord ca informatiile publicate in acest articol sa fie folosite atat timp cat sunt atribuite autorului, companiei si sursei principale a materialului. Este interzis ca acest text sa fie republicat fara acordul Kaspersky Lab.

Preluat de pe FaraVirusi

Parteneri

ParadoXs24.blogspot.commuc rozsigur.info-internet mai sigur pentru copiiLink/Banner ExchangeLink/Banner Exchange
Not Romanian? Translate!